Kurv (0)

Din kurv er tom

Du har ikke tilføjet nogen produkter endnu

Hvordan vi metalliserer vindmølletårne og sandblæser off-shore stål med robot

Vi forventer en stor fremgang i vindmølleindustrien, nu hvor en endnu større grad af elektrificering af vores samfund er nødvendig, efterhånden som mange mennesker skifter til eldrevne biler. Det betyder, at der er gang i off-shore vindmølleproduktionen rundt omkring i verden. Det er også noget vi mærker her hos Clemco Danmark. Vi leverer automatiserede robotløsninger til overfladebehandlinger af vindmølletårne, nav, generatorplatforme og andre vindkomponenter. Vi arbejder lige nu på levering af robotløsninger til metallisering af vindmølletårne i både Taiwan og Vietnam.
Derudover har vi vundet ordre i Belgien på robotløsninger til tårnsegmenter til elmaster, der tidligere ofte har været fremstillet i gitterkonstruktioner, men som nu også fremstilles i tårnkonstruktioner. Vores marked er drevet af den store efterspørgsel på vindenergi, men det har også vist sig, at det sagtens kan betale sig at investere i en robotløsning.
Der er en klar tendens, der peger i retning af, at hvis en kunde først har fået installeret én robotløsning, bliver alle fordelene hurtigt synlige, og efterfølgende kommer der et ønske om at udvide med yderligere robotter; enten på andre af kundens fabrikker eller i forbindelse med nye projekter. Det er dels pga. at de fordele som en robotiseret overfladebehandling medfører, men også at vi i Clemco Danmark, kan levere en avanceret robotløsning til overfladebehandling til en markedspris der hurtigt tjener sig hjem.

Vores tekniske afdeling arbejder på højtryk og designer selv vores robotløsninger indenfor både sandblæsning, metallisering og sprøjtemaling indenfor off-shore vindmølleproduktion eller olie&gas. Alle vores robotsystemer til metallisering er udviklet af Clemco Danmarks egne procesfolk og konstruktører, og systemerne er baseret på adskillige års proceserfaring med overfladebehandling.

Metallisering generelt

Metallisering er en korrosionsbehandling, hvor smeltet metal påsprøjtes med høj hastighed på den overflade, der skal korrosionsbeskyttes. For at opnå den bedste beskyttelse af stål mod korrosion, anbefaler vi at bruge en legering af 85% zink og 15% aluminium.

Zink/Alu legeringen størkner så snart den kommer i kontakt med overfladen og skaber en belægning, der beskytter stålkonstruktionen med det samme, i og med der skabes en elektrokemisk proces, hvor det mindre ædle metal, i dette tilfælde zinken og aluminiumet, korroderer i stedet for stålet. Denne proces er meget velegnet til at overføre til automationsløsninger med robotter. Selve metalliseringsprocessen er relativ farlig, da der opstår store mængder af zink-/alustøv, som ikke bliver overført til ståloverfladen. Dette støv er brandfarligt, og kan skabe en risiko for eksplosioner under meget specielle omstændigheder. Ydermere er det yderst sundhedsskadeligt miljø at være i for mennesker, og det er ekstremt vigtigt at overholde alle regler og vejledninger om sikkerhed og sikkerhedsudstyr, når der er personer involveret i metallisering. Vi ser en tendens til, at robotter overtager metalliseringsarbejdet i fremtiden på de største og tungeste stålkonstruktioner.

Vores metalliseringsudstyr til robotløsninger

Clemco Danmark repræsenterer det tyske selskab Osu Hessler, der fremstiller en bred vifte af inverter baseret metalliseringsudstyr. Denne form for teknologi har flere fordele, såsom en meget konstant antændelse til trådsmeltning, selv med robotprogrammer med mange stop/start pr. cyklus.

Metalliseringsudstyret kan styres med alle vigtige procesparametre for at sikre en meget konsistent lagtykkelse og overførselseffektivitet. Udstyrets ydelse varierer fra 800A til 1500A, og kan håndtere zink/alu metaltråd fra 2,5 mm til 4,0 mm i diameter. Det er muligt at opnå en belægningsydelse på op til 150 m2 pr. time afhængigt af strømstyrken, og den ønskede lagtykkelse.

Sprayprogrammerne kan let kopieres, duplikeres og overføres til andre robotprogrammer, og det er også muligt at definere separate sprayparametre til start/stop af sprøjteprocessen for at udføre en perfekt zinklagsstruktur.

Vores robotudstyr

I forhold til valg af robotter, har vi valgt at samarbejde med det svenske firma ABB. Her har ABB har et stort udvalg af robotter, og én af grundende til at vi har valgt at samarbejde med ABB er, at selve programmeringen er meget overskuelig, og kan simuleres off-line før man uploader programmet til robotten. Vi har valgt en 6-aksede robotløsning som vi har udbygget med yderligere 3 akser, så man kan programmere i alt 9 akser til at eksempelvis sandblæse stålemner der er over 6 meter lange og typisk vejer 20-25 tons, så vi er oppe i den høje ende af skalaen rent størrelsesmæssigt.

Vores 9-aksede robot gantry løsning  er helt egenudviklede i Clemco Danmark, og der er anvendt mange ressourcer under designfasen, og derfor er vi naturligvis glade for at vores kunder, som tæller de største producenter af stålemner i verden, har taget så pænt imod vores robotløsninger.

Programmering af robotten

Inden robotten er installeret hos kunden, har vi på forhånd opsat robotprogrammer, som svarer til overfladebehandlingen, som robotten skal udføre på et givent stålemne.

Vi kender naturligvis på forhånd geometri og overfladekrav på de emner, der skal overfladebehandles, og alle mulige andre parametre som er vigtige for den korrekte programmering. Vi kan på den måde arbejde med programmeringen inden robotten er installeret. Clemco Danmark har nogle meget dygtige medarbejdere til at udføre robotprogrammeringen, og hvad angår udvikling og teknisk formåen, har vores designere og konstruktører arbejdet med automatiseringsløsninger og robotsystemer inden for overfladebehandling i mere end 15 år.

Når robotløsningen er installeret og monteret, sender vi vores programmeringsteam til sitet. De kører robotten ind, og finjusterer i forhold til emner og afstande, lagtykkelse og hastighed. Herefter er der ofte en træningsperiode med vores teknikere og programmører, før kunden selv overtager driften af anlægget.

Frederik Nielsen

"Har du overvejet en robotløsning til dine overfladebehandlingsprocesser, så ring til mig"

Frederik Nielsen

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold. Læs mere

Luk