Stålgrit blæsemiddel

Stålgrit til sandblæsning

Stålgrit er det mest udbredte blæsemiddel til sandblæsning. Det er fremstillet af stålkugler, der kværnes til grit, således der opstår skarpe kanter, som giver en god ruhed og renhed af emnet når der sandblæses. Stålgrit fås både i almindeligt stål samt i rustfri stål.

Stålgrit som blæsemiddel

Clemco Danmark sælger stålgrit af en meget høj kvalitet fra Ervin, der er verdensførende indenfor stålblæsemidler. Ervin bruger en kvalitetsspecifik varmebehandlingsproces. Dette betyder, at den enkelte hærdeovn behandler partikler af samme størrelse. Herved er det muligt at foretage præcis og dyb varmebehandling gennem hver eneste partikel, hvilket giver en hårdhed, der både er ensartet og optimal.

Stålgrittet fås i forskellige hårdheder og størrelser der alle har deres berettigelse indenfor forskellige former for overfladebehandling. Stålgrit kan typisk recirkuleres 500 gange før det nedbrydes til støv. Det anvendes i blæserum hvor der er indbygget ventilation, recirkulering og rensning af blæsemidlet. Stålgrit kan i nogle tilfælde tilsættes i slyngrensere for at opnå en højere ruhed på emnerne.

Sandblæsning af stålrør

Anvendelse af stålgrit

Fordelen ved at anvende stålgrit (stålsand) til sandblæsning af stålemner er, at man kan opnå en meget skarp ruhedsprofil som er velegnet til en efterfølgende zink/alu metallisering. Stålgrit har endvidere den fordel at det kan anvendes helt op til 250 gennemløb. Dette giver en attraktiv driftsøkonomi set i forhold til sandblæsning med korund, som højest kan holde til 3-4 gennemløb.

Stålgrit har en legering og en hærdning der gør, at man får en hårdhed på gritpartiklerne, hvor de knækker eller sprænger med skarpe overflader, når de rammer emnet med sandblæsestrålen. De skarpe kanter gør at man i princippet har en ny gritpartikel der kan bruges igen, og som samtidig kan skabe den fornødne ruhed. Hvis stålgritten derimod blev deformeret til en kugle, uden at sprænge ved anslaget på emnet, ville man ikke kunne opnå de skarpe kanter på blæsemidlet, som er nødvendigt for at give den høje ruhed.

Idet stålgritten sprænger til mindre, men brugbare blæsepartikler, dannes der en meget mindre mængde af støv sammenlignet med korund. Støv har den ulempe, at det slider meget på sandblæsningsudstyret. Det er ikke de større gritpartikler som slider på pakninger, sandventiler og blæseslanger, men derimod støvet der er den største synder. Derfor er det vigtigt at man vedligeholder og kontrollerer sit frasorteringsanlæg for at man hele tiden anvender det korrekte grit mix og så vidt muligt får frasorteret støvet fra det brugbare blæsemiddel.

 

Rustfri stålgrit til sandblæsning

Rustfri stålgrit

Vores rustfri stålgrit produceres også af Ervin, som anvender en af de mest avancerede teknologier i verden. Med rustfri stålgrit opnår du ikke bare en reduceret mængde støv og spild under sandblæsningen, men også en ren overflade fri fra korrosion.

Clemco Danmark anbefaler at sandblæse med rustfri stålgrit på følgende overflader:

  • Aluminiumsprofiler før efterfølgende belægning, støbegods og andre rustfrie dele
  • Rustfrit stål, konstruktionsdele og svejste emner
  • Zink, messing og andre ikke-jernholdige metaller samt die-støbegods
  • Granit, andre natursten og beton for at skabe ru efterbehandling for øget skridsikkerhed.
Blæsemiddel i hånden

Få en sigteanalyse af dit stålgrit

Clemco Danmark tilbyder gratis at udføre en sigteanalyse af dit blæsemiddel, så man kan analysere om den korrekte grit-mix er til stede for at opnå en given ruhed og renhed under sandblæsningen. Med en sigteanalyse får man oplyst en fordeling af gritstørrelsen, som kan sammenholdes med blæsetrykket, og derfra kan man ret nøjagtigt bestemme om der er brug for mere nyt stålgrit for at opretholde ruheden på det sandblæste emne.