Metallisering

Metallisering af større eller mindre stålkonstruktioner kræver det bedste udstyr. Hos Clemco Danmark har vi mange års erfaring med metallisering, og vi forhandler udstyr af højeste kvalitet.

Metallisering som korrosionsbeskyttelse

Termisk sprøjtning eller metallisering med ren zink eller zink/alu giver samme gode beskyttelse, og begge processer indeholder samme vigtige egenskaber, hvad angår zinkcoatings, og der er mange fordele i anvendelsen af metallisering til korrosionsbeskyttelse af stålkonstruktioner.

Zinkcoatinger er almindeligt anvendt til at beskytte stål mod korrosion. Metallisering med ren zink eller zink/alu (85/15%) bliver brugt som korrosionsbeskyttelse i mange industrier, hvor man anvender større stålkonstruktioner. Overfladebehandling med metallisering kan anvendes på både onshore og offshore konstruktioner.

Hos Clemco Danmark har vi især fokus på industrier indenfor vindenergi, kølecontainere og off shore konstruktioner hvor termisk sprøjtning med zink giver en meget lang og holdbar korrosionsbeskyttelse af stål.

Både ren zink og zink-alu kan bruges til metallisering. Til offshore er zink-alu (85/15%) den mest optimale legering til brug ved antikorrosiv overfladebehandling til krævende og hårde maritime- og vejrforhold.

Reefer containere

Overfladebehandling inden metallisering

For at sikre en god vedhæftning mellem ståloverfladen og den påsprøjtede zink eller zink/alu coating, skal overfladen have en korrekt ruhed på ca. 80-120 μm. For at opnå den mest optimale ruhed, anbefaler vi hos Clemco Danmark at anvende stålgrit til sandblæsning, da grittet kan give stålet den nødvendige ruhed og renhed, og dermed mulighed for en bedre vedhæftning. Når stålemnerne sandblæses, fjernes uregelmæssigheder såsom oxider af jern, og for at give en overfladeprofil med kantede toppe og dale, er stålgrit det mest optimale blæsemiddel at bruge til dette formål.

Normen for den forudgående overfladebehandling er EN 8501-1 Grad SA2½ til SA3. Husk dog at det typisk koster dobbelt så meget tid at sandblæse helt op til perfekt renhed efter SA3 ift. SA2½ hvor enkelte skygger er tilladt. Sandblæsningsprofilen bør ikke overstige 100-125 μm.

Efter sandblæsning med en hård stålgrit (HG grit) skal overfladeprofilen måles med eksempelvis en Defelsko PosiTector RTRP3 Advanced, som er specielt designet til at vise overfladeprofiler af sandblæst stål.

Her kan man studere de høje og skarpe ”toppe” som giver den bedste vedhæftning ved metallisering med zink og zink/alu. Man kan dog også sandblæse for kraftigt således, at selve ”toppene” brækker af og efterlader ståloverfladen med en ringere vedhæftning når man efterfølgende metalliserer.

Termiske sprøjteprocesser

Termisk sprøjtning er primært udført med flammemetallisering eller elektriske lysbuepistoler som anvender zink- eller zink/alu metalliseringstråd. 

Termisk sprøjtning med zink er meget alsidig og den perfekte korrosionsbeskyttende løsning til store stålkonstruktioner, som typisk anvendes indenfor vindenergi. Processen for termisk sprøjtning kan foretages under selve produktionen af stålemnerne, eller når de færdige stålkonstruktioner er sat op til brug. Det kræves dog at temperaturen altid er over 5° C højere end det omgivende dugpunkt. For at kontrollere dugpunktet kan man anvende en dugpunktsmåler der angiver præcist om man er på den sikre side.

Størrelsesmæssigt er der ingen begrænsninger for hvor store stålemner/konstruktioner kan være ift. de områder der skal overfladebehandles. Man kan typisk metallisere 25-30 m2 plane flader pr. time med et zinklag på ca. 100 μm, hvis man anvender et 300 Ampere metalliseringsanlæg.

Termiske sprøjtemetoder klassificeres efter DIN EN 657, i forhold til:

  • Typen af metallet (ren zink, aluminium eller zink/alu legering) der bruges til at overfladebehandle med under metalliseringen.
  • Energikilden til sprøjtning af metallet (el eller gas/ilt)

Den mest anvendte proces for 100% ren zink, zink/alu 85/15% og 100% ren aluminium er processen for hhv. elektrisk lysbuepistol (arc) eller flammemetallisering med ilt og gas, som beskrives herunder.

Metalliseringsudstyr

Metalliseringsanlæggene fra Osu Hessler er fremstillet i Tyskland, og har en meget lang levetid til trods for at de er udsat for kraftig påvirkning fra det omkringværende miljø, der typisk findes indenfor overfladebehandling med zink og zink/alu metallisering.

Vores Osu Hessler metalliseringsanlæg kan leveres som lysbueanlæg fra 300 ampere og helt op til 1000 ampere, hvor der anvendes inverter-teknologi i stedet for ensrettere. Fordelen ved inverter-teknologi er, at strømstyrken kan styres mere præcist, når der skal metalliseres med robot, og at strømstyrken nemt kan variere i forhold til det program, som metalliseringsanlægget skal anvendes i til en given opgave.

Et lysbueanlæg med ensretter, der omformer 3-faset vekselstrøm til lavspændt jævnstrøm på f.eks. 300 eller 600 ampere strømstyrke til metalliseringstråden samt selve pistolen, hvor lysbuen dannes mellem kontaktdyserne. Forstøverluften sender smeltede metalpartikler mod emnet, der skal overfladebehandles. Disse anlæg giver 3 til 6 gange mere kapacitet end ilt- og gaspistoler, og er selvfølgelig tilsvarende mere bekostelige.

Ilt/gas drift er så meget dyrere end el-drift, at selv et forbrug på få tons metalliseringstråd pr. år betaler skift til el-drift.

Metalliseringsanlæggene kan leveres, så tråden afspoles fra spoler, der er monteret på anlægget, eller med afspolingsudstyr der trækker metalliseringstråden direkte fra 200 liters tromler. Anlæggene leveres med 12 m kabelpakke fra push-feederen, der en monteret på anlægget.

 

Metalliseringspistol

Efter metallisering kommer maling

Metallisering med zink eller zink/aluminium danner også en god base for efterfølgende coatinger med epoxy og/eller polyurethanbaserede malinger.

Overfladebehandlinger med zink og den efterfølgende maling, skaber en virkning, hvorved der dannes en vis form for synergi mellem zinken og malingen. Den samlede levetid ved brug af disse duplex systemer er længere end summen af de enkelte levetider for hhv. zink og maling. Duplex systemet har vist sig at give den mest omkostningseffektive korrosionsbestandige coating til konstruktioner der udsættes for saltvand i maritime miljøer.

I en duplex belægning, giver malingen ekstra beskyttelse til zinkcoatingen, og zinken understøtter malingens egenskaber, hvorfor der er tale om en form for synergi, og dette giver en ekstra holdbar løsning. Zink fungerer ikke kun som en barriere, men har også andre egenskaber. Disse egenskaber er afhængige af den galvaniske beskyttelse af stålet, hvilket betyder, at hvis en del af zinkbelægningen er beskadiget eller udsat for korrosivt miljø, vil det nærliggende zink korrodere i stedet for stålet, og efterlader stålkonstruktionen uskadt. Hvis man metalliserer med zink/alu 85/15% vil man kunne opnå en endnu længere levetid på stålkonstruktionen. Dette er bevist gennem flere forsøg gennem lange perioder med metallisering med henholdsvis ren zink og zink/aluminium.

3-trinsraketten indenfor korrosionsbeskyttelse

Sandblæsning, metallisering og til sidst maling

For at udføre en perfekt korrosionsbeskyttelse, skal stålemnerne først sandblæses, så stålet bliver rengjort og får den korrekte ruhed og overfladeprofil til at kunne tage godt i mod metalliseringen. Når stålkonstruktionerne er metalliseret, kan de få 1-2 lag maling efterfølgende.
Her nedenfor kan du læse mere om de 3 processer, som vi er eksperter indenfor.

Mand sandblæser i blæserum

Sandblæsning

Hos Clemco Danmark har vi et af landets mest omfattende udvalg af sandpotter og udstyr til sandblæsning herunder blæsemidler, dyser og sikkerhedsudstyr. Med 70 års erfaring tør vi godt kalde os for Danmarks førende eksperter inden for sandblæsning.

 

Metalliseringspistol

Metallisering

Overfladebehandling med metallisering på både onshore og offshore konstruktioner, kræver det rette udstyr. Vi forhandler højkvalitets udstyr fra Osu Hessler, som er udviklet til at sikre den optimale korrosionsbeskyttelse.

 

Airless maling af stor konstruktion

Airless maling

Gennem mange år har Clemco Danmark været forhandler af Wiwa malerpumper til industriel brug. Vi tilbyder en lang række størrelser til forskellige anvendelser, samt et stort udvalg af tilbehør og udstyr til den industrielle maler.

 

Vil du vide mere om metallisering, så tag fat i os

Tom Krarup

Tom Krarup

Salgskonsulent
Brian Haugland

Brian Haugland

Salgskonsulent
Niels Jüngling

Niels Jüngling

Salgskonsulent